Smalec z fasoli z jabłkiem

Od razu zaznaczam – przepis nie jest mój, pochodzi z książki „Smakoterapia” – przeze mnie jest jedynie nieznacznie zmieniony. Jednak pomyślałam sobie, że świetnie się nadaje dla dzieciaków BLW, żeby ich zaznajomić z nasionami roślin strączkowych. Możemy ją podawać z kiszonym ogórkiem 🙂 Maksowi tak bardzo smakowała ta pasta, że wyjadał najpierw smalec z kanapki, a potem dopiero kromkę pieczywa, a to chyba najlepsza jej rekomendacja 😉

Smalec z fasoli – składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej, białej fasoli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka czubrycy,
  • odrobina pieprzu;

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, pokroić w plastry. Cebulę i jabłko poddusić na patelni w niewielkiej ilości wody. Fasolę przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać przyprawy, jabłko i cebulę. Wszystkie składniki zblendować na gładką konsystencję.

 

2 Comments Add yours

  1. zlogo napisał(a):

    smalec bez smalcu 🙂 lepiej nie mówić to zjedzą u mnie 🙂

    1. Ada Nowakowska-Poźniak napisał(a):

      Haha, to jest taka udana podróbka, że mogą nie zauważyć 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *