Puszyste pankejki

Coś, co zawsze powoduje uśmiech na twarzy mojego dziecka. Coś, co zawsze tworzy razem ze mną, wsypując i mieszając poszczególne składniki. Coś, co zawsze zjada z wielkim apetytem i smakiem. Puszyste pankejki idealne. A idealne, bo robią furorę w kubkach smakowych Maksa, a jednocześnie są szybkie i banalne w przygotowaniu.

Miałam dokładnie 3 podejścia, żeby zrobić zdjęcia pankejkom, bo za każdym razem znikały w błyskawicznym tempie, zanim zdążyłam przygotować aparat. Chyba taka reklama mówi sama za siebie 🙂

Pankejki będą niestety tylko dla dzieci – nie robiłam ich w wersji pełnoziarnistej, stąd osoby na diecie redukcyjnej muszą stąd szybko uciekać 😀

Puszyste pankejki – składniki na ok. 14 pankejków:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 płaska łyżeczka dobrej jakości proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 3/4 szklanki mleka spożywczego,
  • 2 łyżki octu winnego jabłkowego,
  • 3 łyżki syropu daktylowego;

Przygotowanie:

Mleko wlać do miski, dodać ocet, wymieszać oraz odstawić na 10 min. W międzyczasie mąkę, proszek oraz sodę przesiać do oddzielnej miski, odstawić. Do mleka dodać jajko, syrop daktylowy i masło, a następnie dokładnie wymieszać tak, aby syrop daktylowy się rozpuścił. Dodać mąkę i zmiksować (lub wymieszać widelcem) na gładką masę. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, formując małe placki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *