Pomidorowe gofry z cukinią i marchewką

Czasami jest tak, że w głowie mamy jakiś smak, który nam siedzi, i siedzi i siedzi… I kombinujemy, tworzymy, dodajemy odejmujemy składniki, aż w końcu – perfekcyjnie! – wyjdzie nam dokładnie to, co się w tej głowie narodziło. Właśnie takie coś miałam z tymi goframi, które miały aż 4 podejścia do perfekcyjności, aż w końcu wyszły mi miękkie, idealne, warzywne i pomidorowe!

Gofry te wspaniale nadają się jako samodzielne danie, np. dla najmłodszych gofrożerców, ale też są świetną alternatywą zamiast chleba. Posmarowane lekkim serkiem śmietankowym lub awokado z ulubionymi kanapkowymi dodatkami stworzą nam pyszne sandwichowe śniadanie 🙂

Pomidorowe gofry z cukinią i marchewką – składniki na ok. 5 gofrów:

  • 1 mała marchewka – ok. 45 g,
  • pół cukinii – ok. 120 g,
  • przecier pomidorowy – 5 łyżek –  ok. 75 g,
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej/pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia dobrej jakości,
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek,
  • 0,5 szklanki wody,
  • olej rzepakowy do posmarowania gofrownicy;

Przygotowanie:

Cukinię i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Całość: mąkę, proszek do pieczenia, wodę, warzywa, przecier i jaja dokładnie wymieszać łyżką. Gofrownicę wysmarować olejem (i przed każdym nałożeniem kolejnej porcji ciasta, ponownie ją smarować), nałożyć na rozgrzaną gofrownicę. Piec około 5-7 minut – w zależności od mocy gofrownicy. Uwaga! 🙂 Lepiej nie otwierać gofrów w trakcie pieczenia, gdyż mogą się wówczas nie udać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *