Pomarańczowe placki z cynamonem i żurawiną

Wiem, że to nie czas i wiem, że są teraz sezonowe warzywa i owoce, ale moje dziecko jest takim fanem pomarańczy, że czasami ciężko przejść obok niej w sklepie… tak więc raz na jakiś czas wcinamy coś poza sezonowego, a przepis zawsze możecie też wykorzystać w grudniu 😉

To są placki, do których będziemy wracać ciągle i ciągle, ponieważ Maks jest ich w stanie zjeść… koło 3 sztuk naraz. Więc smak pomarańczy sam się broni, a w dodatku z cynamonem i kwaśną żurawiną… po prostu spróbujcie sami!

Pomarańczowe placki z cynamonem – składniki na 6-7 placków:

  • 1 pomarańcza,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • pół szklanki wody (lub jeśli ktoś woli – mleka krowiego lub mleka roślinnego),
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • garść żurawiny bez cukru,
  • 1 jajko;

Przygotowanie:

Pomarańczę obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do wysokiego naczynia, dodać żurawinę, jajko, mąkę, wodę i cynamon. Całość wymieszać dokładnie widelcem, aby pozbyć się wszystkich grudek (można wymieszać mikserem). Smażyć na patelni beztłuszczowej (lub teflonowej) do zarumienienia z każdej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *