Placki ziemniaczano-serowe z sosem czosnkowym

Po obiedzie został Ci akurat jeden ziemniak, do tego termin przydatności do spożycia sera twarogowego zbliża się ku końcowi, a Ty nie masz pojęcia – co z tym począć? Nic prostszego! Wykorzystaj te produkty na szybkie placki ziemniaczano-serowe z sosem czosnkowym 🙂

Placki ziemniaczano-serowe – składniki na ok. 15 placuszków:

  • 1 opakowanie sera twarogowego tłustego lub półtłustego,
  • 1 ugotowany ziemniak,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • pół łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 150 g jogurtu naturalnego/Bielucha
  • 2 ząbki czosnku;

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać ser twarogowy, jajka, mąkę, podduszoną cebulę oraz przyprawy do smaku. Na mocno rozgrzanej patelni teflonowej nakładać ciasto, formując małe (jeśli się mocno rozpadają, można dodać jeszcze odrobinę mąki), bardzo płaskie placki. Smażyć z dwóch stron (przekręcać je na drugą stronę dopiero, jak będą usmażone od spodu). Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu lub Bielucha. Doprawić pieprzem do smaku. Placki podawać z sosem czosnkowym.

W wersji dla dorosłych można oczywiście posolić 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *