Piernikowe muffiny z pomarańczą

Wyśmienite muffinki, z piernikowo-pomarańczową nutą – w sam raz na Święta nawet dla najmłodszych łasuchów 🙂 a do tego, jak to zawsze u nas bywa, bez dodatku białego cukru. Można je także przygotować dla Mikołaja, jeśli akurat Wasz jest na diecie 😉 (wtedy trzeba zamienić mąkę pszenną tortową na pełnoziarnistą). Chociaż są takie pyszne, że może nawet nie zauważyć, że są “dietetyczne”.

Wierzcie mi, u nas był na nie prawdziwy szał!

A przepis na pierniki BLW (na bazie bananów) znajdziecie tutaj.

Piernikowe muffiny z pomarańczą – składniki na ok. 10 muffinek:

Składniki mokre:

  • sok z wyciśniętej pomarańczy,
  • 1/3 szklanki mleka spożywczego (dla Małych alergików – można dać 1/3 szklanki wody źródlanej),
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki syropu daktylowego,
  • otarta skórka z jednej pomarańczy (sparzonej i wyszorowanej pod bieżącą wodą),
    • 2 jajka od szczęśliwych kurek;

Składniki suche:

  • 1 obrana pomarańcza,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej (lub pełnoziarnistej),
  • 1 łyżeczka dobrej jakości proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka (z lekką górką) przyprawy piernikowej (z tego przepisu);

Przygotowanie:

Składniki mokre wymieszać i odstawić. Pomarańczę pokroić w kostkę. Suche składniki wymieszać, dodać pokrojoną w kostkę pomarańczę, a potem składniki mokre. Całość wymieszać widelcem lub mikserem tak, aby nie było grudek. Piec 25 min w temperaturze 180 stopni góra-dół.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *