Pieczony dorsz z warzywami

Zdecydowanie mało jest u nas propozycji obiadów – stąd wychodzę Wam naprzeciw i wrzucam szybki przepis na piątkową rybę – dorsza z warzywami. I tak jak widać na zdjęciu – mój Mały Złodziej nie potrafił się powstrzymać przed skosztowaniem ryby, zanim podałam mu ją na stolik. Dobrze, że udało mi się zrobić chociaż takie zdjęcie… nim zjadł połowę tej porcji.

Rybę należy podawać z dowolnym dodatkiem węglowodanowym (ziemniakami, ryżem itp.).

Pieczony dorsz z warzywami – składniki na 2 porcje:

  • 2 polędwice z dorsza (ok. 400 g),
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1/2 papryki pomarańczowej (lub czerwonej),
  • liście limonki lub sok z cytryny,
  • pieprz do smaku;

Przygotowanie:

Rybę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, doprawić pieprzem, posmarować olejem rzepakowym, posypać liśćmi limonki (lub skropić sokiem z cytryny). Pomidorki przekroić na pół, paprykę pokroić w drobną kostkę, czosnek w plasterki, a cebulę w półplastry. Każdą polędwiczkę wyłożyć na osobnej folii aluminiowej, posypać pokrojonymi warzywami i zawinąć. Piec w temp. 170 stopni (termoobieg) przez 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *