Pęczotto z brokułami i suszonymi pomidorami

Wiecie, jakie jest jedno z najlepszych uczuć na świecie?

Duma z wcinającego ze smakiem Brzdąca, któremu co i rusz trzeba nakładać dokładkę… Nawet z własnego talerza. I chociaż Maks sceptycznie podchodzi do czegokolwiek, co ma czosnek, tak to danie zdecydowanie zawojowało jego kubki smakowe. A przy okazji – najadła się cała rodzina 😉

Pęczotto z brokułami i suszonymi pomidorami – składniki na 2 porcje dla dorosłych i 1 dla Małego BLW-owca ;):

  • 1 cebula,
  • 1 brokuł,
  • 400 ml bulionu warzywnego lub 3 łyżki suszonej domowej vegety (przepis tu) i 400 ml wody przegotowanej,
  • 10 łyżek kaszy jęczmiennej pęczak,
  • 10 plastrów suszonych pomidorów (takich bez oleju),
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku;

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić w niewielkiej ilości wody. Kaszę wsypać, zalać 300 ml bulionu lub 300 ml wody z dodatkiem domowej vegety. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Jeśli jest jeszcze twarda, stopniowo dodawać bulion/wodę tak, aby kasza wchłonęła całą wodę i była miękka. W międzyczasie ugotować brokuły (ok. 5-7 minut we wrzącej wodzie), pokroić suszone pomidory w drobną kostkę. Do kaszy dodać: brokuły, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku: słodką papryką, świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż brokuły się rozpadną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *