Muffinki z warzywami

Czy są tutaj jakieś muffinkoluby? A może są też i czosnkoluby?

Jeśli tak, to zdecydowanie pokochacie te muffinki – są cudownie aromatyczne, wilgotne, a do tego pełne warzyw! Czyli może to być alternatywa dla warzywnych niejadków 🙂

Oczywiście w wersji dla dorosłych można dodać sól, ale… naprawdę i bez soli muffinki są P-Y-C-H-A! I idealne do pracy/do szkoły/na uczelnię 🙂

Muffinki z warzywami – składniki na 12 muffinek:

  • miseczka mrożonych warzyw – u nas Trio warzywne (mrożone, z Biedronki – mini marchewka, kalafior, brokuły),
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lecker’s,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 8 łyżek tartego parmezanu,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżeczki natki z pietruszki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Warzywa pokroić na drobne części. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, czosnek, paprykę i natkę z pietruszki wymieszać, a w drugiej – mleko, olej rzepakowy i jajka. Płynne składniki przelać do “suchych”, dodać tarty parmezan i warzywa. Całość dokładnie wymieszać widelcem. Do silikonowych foremek przelać ciasto do ok. 3/4 wysokości. Piec 25-30 min.

Wartości odżywcze (1 muffinka):

Energia (kcal) 152 kcal
Białko 6,3 g
Tłuszcz 8,4 g
Węglowodany ogółem 11,9 g
Błonnik pokarmowy 2,3 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *