Muffinki z kaszy manny z wiśniami

Znane są już chyba muffinki z kaszy manny (link tu), które u mojego Malucha zrobiły furorę, więc postanowiłam zrobić “lekką wariację” na ich temat i zużyć zalegające w zamrażarce mrożone wiśnie. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania – i chociaż uważam, że są lepsze muffinki w moim wykonaniu, tak tych moje dziecko zjadło… 3 sztuki. A to jest chyba najlepsza reklama.

Muffinki z kaszy manny z wiśniami – składniki na 12 muffinek:

  • szklanka kaszy manny,
  • szklanka mleka kokosowego,
  • 5 łyżek syropu daktylowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka dobrej jakości proszku do pieczenia,
  • 2 garści mrożonych wiśni (lub świeżych, wydrylowanych);

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra-dół. Kaszę mannę namoczyć w mleku kokosowym przez ok. 5 min (najlepiej już w dużej misce). Wiśnie przekroić na połówki. Do kaszy dodać wszystkie składniki: jajko, syrop daktylowy, proszek, mrożone wiśnie i dokładnie wymieszać. Przelać do silikonowych foremek na muffinki do ok. 3/4 wysokości. Piec przez 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *