Muffinki jogurtowo-cytrynowe BLW – bez cukru

Po moich kruchych ciasteczkach cytrynowo-kokosowych, przyszedł czas na wykorzystanie cytryny w inny sposób. Tym razem postanowiłam zrobić małą muffinkową furorę – bo dzięki nim, cały dom pachniał cytrynami, a same babeczki… po prostu rozpływają się w ustach. I jak zawsze – moje muffinkożerne Bobo zachwycone!

Muffinki jogurtowo-cytrynowe BLW – składniki na ok. 8 muffinek:

  • część sucha:
    • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
    • starta skórka z jednej cytryny (sparzonej i wymytej pod bieżącą wodą),
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • część mokra:
    • 200 ml jogurtu naturalnego (bez białek mleka i mleka w proszku),
    • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
    • 1 łyżeczka soku z cytryny,
    • 2 jajka,
    • 4 łyżki syropu daktylowego;

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni góra-dół. Część suchą dokładnie wymieszać widelcem, podobnie jak część mokrą. Połączyć część mokrą z suchą. Ciasto wychodzi dość gęste, ale jest to jak najbardziej w porządku 🙂 przełożyć je do muffinek do 7/8 wysokości. Piec przez 25 minut.

muffinki jogurtowo-cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *