Muffinki z jeżynami BLW (bez mleka)

Wiadomo, że jeżyny najlepiej smakują w swojej zwykłej postaci, ale ja zdecydowanie uwielbiam wypieki z jeżynami – Maks zresztą też. Dzisiaj będą muffinki bez mleka, za to z trochę bardziej skomplikowaną recepturą, bo trzeba uruchomić mikser 😀 ale zdecydowanie podbiły serce mojego dziecka, które nawet woli muffinki od banana 😉

Muffinki z jeżynami BLW – składniki na 8-10 muffinek:

  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka dobrej jakości proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • 5 łyżek syropu daktylowego,
  • 2 garści jeżyn;

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z syropem daktylowym na puszystą pianę, dodać olej, ponownie zmiksować i stopniowo dodawać do białek (małymi partiami, miksując na niskich obrotach). Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać do jajek i dokładnie wymieszać szpatułką.  Ciasto nakładać do 1/3 wysokości silikonowych muffinek, położyć 2-3 owoce i zalać ponownie ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzchu ponownie ułożyć 2-3 jeżyny. Piec 20 min.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *