Muffinki bananowe z kardamonem i jabłkiem – bez laktozy i jajek

Moje dziecko jest zdecydowanie muffinkowe, a mi to jest na rękę – bo zawsze mogę upiec ich dużo i mieć w zapasie na spacer, przejażdżkę czy wycieczkę. A że robi się je bez miksera, w 10 minut – tym na pewno lepiej się sprawdzą dla mam brzdąców, które mało sypiają 😉

Młody nawet nie dał mi zrobić zdjęcia… koniecznie musiał je skosztować, jak już trochę przestygły i nadawały się na obfocenie. Nie zostało mi nic innego jak pozwolić mu podgryzać 😉

Muffinki bananowe z kardamonem i jabłkiem – składniki na 12 muffinek:

  • 3 banany (najlepiej twarde, lekko zielone),
  • 1 szklanka wody źródlanej,
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki syropu daktylowego,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka dobrej jakości proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao naturalnego,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
  • 2 łyżki ziaren kakao,
  • 1 jabłko;

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół. Banana rozgnieść widelcem, dodać wodę, syrop i olej, dokładnie połączyć składniki. W oddzielnej misce wymieszać: sodę, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, ziarna kakao, kardamon. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać widelcem. Jabłka pokroić w kostkę.  Ciasto przelewać do foremek na muffiny do ok. 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę jabłko. Piec ok. 20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *