Marchewkowe muffinki z cynamonem – bez cukru

U wielu dzieci przychodzi taki moment, że warzywa są “be”, a jedyne co chcą jeść to sucha buła. Nie martwcie się drogie mamy – ten etap wkrótce przeminie, ale najważniejsze jest, żeby się nie poddawać, żeby dziecko nie jadło “czegokolwiek, tylko po to, aby coś zjadło”, ponieważ nie tędy droga. Trzeba być konsekwentnym i nadal bazować na zdrowych produktach, jak najmniej przetworzonych, bez cukru i soli. Dlatego dzisiaj proponuję Wam muffinki z dodatkiem warzywa – marchewki, która na pewno sprytnie ukryje się babeczce, a dzięki temu i Wy, i Wasze Bobo będziecie zadowoleni z takiej przekąski 🙂

I uwaga! Jabłko sprawia, że muffinki, zanim ostygną, są wilgotne. Zresztą, nawet jak ostygną, to też są cudownie wilgotne 🙂

Marchewkowe muffinki z cynamonem – składniki na ok. 13 muffinek:

  • 3 średnie marchewki,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (lub pełnoziarnistej),
  • 1 łyżeczka dobrej jakości proszku do pieczenia,
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • 5 łyżek wiórków kokosowych,
  • 2 jabłka,
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki wody źródlanej lub przegotowanej;

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Marchew  i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać. W głębokim naczyniu wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i cynamon, odstawić. Do startych jabłek i marchewki dodać wodę, olej, jajka i dokładnie wymieszać widelcem. Masę “suchą” połączyć z masą “mokrą”. Piec ok. 30-35 minut (chociaż dostaję od Was sygnały, że w niektórych piekarnikach czas pieczenia może być nawet do 50 minut – więc dostosujcie pieczenie muffinek pod swój piekarnik).

Wartości odżywcze (1 muffinka z mąką pszenną pełnoziarnistą):

Energia (kcal) 126 kcal
Białko 2,07 g
Tłuszcz 8,4 g
Węglowodany ogółem 9,2 g
Błonnik pokarmowy 2,8 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *