Kostki jaglane z marchewką

Za przepis i inspirację dziękuję Kasi!

Przygoda z rozszerzaniem diety Maksa weszła na bardziej skomplikowane tory. Poza (nadal) pojedynczymi składnikami diety, jak warzywa czy owoce, proponuję mojemu dziecku już bardziej skomplikowane potrawy, z tych produktów, które do tej pory zostały już przez niego tolerowane. I tak oto Kasia stworzyła kostki jaglane – jej cudowny Synek zajadał się nimi, aż uszy mu się trzęsły. Stwierdziłam: Frankie wygląda obłędnie, więc Maks też musi spróbować!

Swoją drogą – Wy też uwielbiacie oglądać, jak dzieciaki wcinają przygotowane dla nich posiłki z apetytem? Dla mnie, jako mamy i dietetyka, jest to widok prawie najlepszy na świecie.

Składniki na 3 porcje:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej,
  • 1 marchew,
  • 3 łyżeczki ekologicznej oliwy z oliwek;

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować do miękkości według tego przepisu (link) (trochę dłużej niż standardowo jest napisane na opakowaniu – żeby była lekko rozgotowana). Marchewkę ugotować w osobnym garnku do miękkości. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać wodą po ugotowaniu i razem z marchewką odstawić do ostygnięcia. Następnie zblendować oba składniki na gładki mus, dodać oliwę z oliwek. Wyłożyć na płaskim naczyniu i odstawić – trochę nasz mus „musi odpocząć”. Kroić na kostki mokrym nożem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *