Kokosowe muffinki z dynią

To taki trochę banalny sposób, żeby przemycić odrobinę warzyw w posiłku. Pachnące, wilgotne i… sama nie mogłam się powstrzymać przed spałaszowaniem dwóch egzemplarzy na raz. A to, że są takie rozpływające w ustach, to nawet mój 6,5-miesięczny synek sobie z nimi poradził. A jak mu smakowały! Wszystkie produkty oczywiście są eko albo z domowego ogródka 😉 Więc wsuwajcie – na zdrowie!

Kokosowe muffinki z dynią – składniki na 18 muffinek:

  • pół średniej wielkości dyni,
  • 3 jajka,
  • 2 banany (lub syrop klonowy do smaku lub syrop daktylowy lub ksylitol, jeśli nie robicie muffinek dla dzieci),
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • łyżeczka sody,
  • 8 łyżek wiórków kokosowych;

Sposób przygotowania:

Dynię zetrzeć na tarce na tarce o grubych oczkach, dodać 3 jajka, 2 banany (można zastąpić jabłkiem lub syropem daktylowym/klonowym), pół szklanki oleju rzepakowego i to wszystko zblendować. Mąkę pszenną i mąkę pszenną pełnoziarnistą wymieszać z sodą, dodać wiórki kokosowe. Suche dodać do mokrych i wymieszać dokładnie widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem, masę nakładać do foremek na muffinki do około 3/4 wysokości. Piec ok. 20 min.

Wartości odżywcze (1 muffinka):

Energia (kcal) 142 kcal
Białko 3,2 g
Tłuszcz 8,4 g
Węglowodany ogółem 15,6 g
Błonnik pokarmowy 2,2 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *