Kokosowe mini serniczki

Coś na spacer, coś na szybko i coś w miarę efektownego. Do tego „mało słodki słodycz” – w sam raz dla dzieciaków, które nie przepadają za przesłodzonymi produktami lub posiłkami.

Dlatego też jeśli jesteście dorosłymi słodyczolubami, to proponuję dodać do nich nieco ksylitolu (ok. 1/4 szklanki). Dla dzieci powyżej roku można dodać syrop klonowy lub daktylowy. A niemowlaków nie ma co uczyć smaku słodkiego 😉

Kokosowe mini serniczki – składniki na ok. 9 tartaletek:

  • 400 g mielonego twarogu,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 garści mrożonych czarnych jagód;

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Twaróg, żółtka i wiórki kokosowe zblendować, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Pianę białkową przełożyć do powstałej masy twarogowej i całość delikatnie wymieszać łyżką, do połączenia się składników. Dodać mrożone jagody i ponownie wymieszać. Przelać do silikonowych tartaletek. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 10 min. Potem piekarnik wyłączyć (nie otwierać!), a mini serniczki pozostawić do ostygnięcia. A one pięknie wyrosną, ale potem opadną – masa po prostu musi się zestoić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *