Kokosowa panna cotta z sosem jeżynowo-jabłkowym

Nasza czytelniczka Kasia gościła już na łamach naszego bloga (przepis na najlepsze na świecie kokosanki, znajdziecie tu). Tym razem proponuje Wam BLWową oraz „odchudzoną” wersję panny cotty, z sosem mojego pomysłu. Cóż, jakby nie patrzeć – zgrałyśmy się idealnie, a świadczy o tym chociażby szybkość wsuwania tego deseru przez nasze dzieci.

Kokosowa panna cotta z sosem jeżynowo-jabłkowym – składniki na 3-4 porcje:

  • panna Cotta:
    • 1 płaska łyżeczka agaru (jeśli wolicie bardziej stężone, możecie dać odrobinę więcej),
    • 6 łyżek wody,
    • 300 ml jogurtu naturalnego,
    • 3 łyżki wiórków kokosowych,
    • 2 łyżki miodu pszczelego;
  • sos jeżynowo-jabłkowy:
    • 2 garści jeżyn (mrożonych lub świeżych),
    • 1 jabłko,
    • 1/2 łyżeczki agaru,
    • 4 łyżki wody;

Przygotowanie:

Panna cotta: wodę zagotować razem z agarem, intensywnie mieszając, aż do jego rozpuszczenia. Dodać jogurt naturalny, wiórki kokosowe oraz miód i podgrzewać, ale nie do wysokiej temperatury, aby miód nie stracił swoich cennych właściwości. Przelać do pojemniczków i wstawić do lodówki, aż deser stężeje.

Sos jeżynowo-jabłkowy: wodę ponownie zagotować z agarem, intensywnie mieszać. Jabłko zetrzeć na tarce na mus, jeżyny delikatnie rozgnieść widelcem, aby puściły sok. Dodać do zagotowanej z agarem wody.

Jak podawać?

Być może Wam od razu uda się wyłożyć deser na talerz. U mnie trzeba było delikatnie podważyć deser, żeby „odkleił się” od foremki. Następnie całość polać gotowym sosem.

Kokosowa Panna cotta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *