Skoro tutaj jesteś, to na pewno Ty lub Twoje dziecko kochacie kisiel. I słusznie! Bo kisiel w torebce to jak z herbatą w torebkach… więcej tam zbędnych składników, niż samego zdrowia. Bo tak naprawdę do zrobienia kisielu wystarczy przecież… mąka ziemniaczana (czy skrobia ziemniaczana), woda i owoce. Sposób przygotowania? Taki sam jak kisielu w torebce 🙂
Tutaj trochę inna wersja kisielu, z wykorzystaniem zalegającego nam w lodówce dżemu śliwkowego (lub jakiegokolwiek innego) – w wersji bez cukru oczywiście. Jako że kisiel wychodzi dość kwaśny (chociaż u nas jest teraz faza na kwaśne), możecie dodać banana dla swojej pociechy lub dla siebie. Dla starszych dzieci możecie użyć dżemu niskosłodzonego.
Kisiel z domowej roboty dżemu śliwkowego z jabłkiem i bananem (2-3 porcje):
- szklanka wody – 200 ml,
- 6 łyżeczek dżemu śliwkowego,
- 1/2 jabłka,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/4 banana;
Przygotowanie:
Na początek gotujemy wodę. Jabłko i banana kroimy w kostkę. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Do gotującej się wody dodajemy dżem i pokrojone w kostkę jabłko. Chwilę gotujemy i ciągle mieszając “owocową wodę” dodajemy rozpuszczoną mąkę. I tak gotujemy znowu około pól minuty. Na wierzch dodajemy pokrojonego banana:) Et voila!:)