Kasza orkiszowa z warzywami i kurczakiem

Dzisiaj serwuję Wam obiadową propozycję na ciepło – kaszę orkiszową z warzywami i kurczakiem. Zdecydowanie danie dedykuję kaszofanom – jako świetną odmianę po ciągłym jedzeniu gryczanej z jęczmienną na przemian (chyba że nie jedliście pęczotto, to koniecznie musicie spróbować – link tu). Zdecydowanie danie nada się też dla najmłodszych – oczywiście tych, co lubią jeść kaszę 🙂

A najlepszym komplementem tego dania jest ten, gdy Twoje dziecko je i krzyczy: “mniam!” 😉 (chociaż akurat u nas kurczak zawsze idzie w odstawkę – wydłubany i odłożony albo wyrzucony :P)

Kasza orkiszowa z warzywami i kurczakiem – składniki na 3 porcje:

  • 1,5 woreczka kaszy orkiszowej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej,
  • 2 łyżeczki Podlaskiej przyprawy do kurczaka,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego;

Przygotowanie:

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą, odstawić. Cebulę, cukinię obrać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie wrzucić warzywa, dodać niewielką ilość wody i dusić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać razem z kurczakiem do warzyw. Całość doprawić do smaku papryką słodką, czosnkiem granulowanym, czosnkiem niedźwiedzim i kurkumą i dusić aż warzywa będą miękkie, a kurczak podduszony. Dodać ugotowaną kaszę orkiszową i całość wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *