Kasza jaglana z sosem dyniowo-orzechowym

Została mi ostatnia mamusiowa dynia – trzeba było w końcu coś z nią wykombinować, bo jak to bywa – doczekałaby kolejnego sezonu dyniowego 😀

Przepis ten jest niezwykle uniwersalny – zrobiłam z tego sos do kaszy, ale równie dobrze, jeśli dodacie wywar z gotowanej dyni – może ten przepis służyć Wam jako krem z dyni z orzechami 🙂 i też będzie pyyyycha!

Kasza jaglana z sosem dyniowo-orzechowym – składniki na 4 porcje:

  • 1/3 średniej dyni,
  • 4 łyżki dobrego masła orzechowego (bez oleju palmowego, soli i innych dodatków),
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki domowej vegety (przepis tu),
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego;

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dynię obrać, pokroić w kostkę i ugotować w domowej vegecie do miękkości. Następnie dobrze ją odcedzić i wrzucić do wysokiego naczynia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać masło orzechowe, imbir i czosnek, całość dokładnie zblendować na gładki krem. Podawać z kaszą jaglaną (lub nie;)).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *