Kasza gryczana z burakiem i tymiankiem

Moje dziecko kocha kaszę gryczaną – więc serwowanie mu takich dań sprawia mi ogromną przyjemność, kiedy mogę się napatrzeć jak wcina ze smakiem 🙂

Dla dorosłych może stanowić doskonały dodatek do typowego kotleta – kasza dzięki burakowi nabiera wilgotności, a jednocześnie łagodzi on jej charakterystyczny posmak. I do tego ten aromat tymianku… ach, lećcie wcinać!

UWAGA!

Jeśli Wasze dziecko lubi rozrzucać jedzenie, to jest po tym daniu sporo sprzątania 😉

Kasza gryczana z burakiem i tymiankiem – składniki na 1 porcję:

  • 1/2 buraka
  • 4 łyżki kaszy gryczanej palonej,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • pieprz do smaku;

Przygotowanie:

1. Kaszę ugotuj według wytycznych na opakowaniu.
2. Buraka zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w kostkę i podduś na patelni. Dodaj przyprawy i sok z cytryny.
3. Wymieszaj buraka z kaszą, dopraw do smaku (dla dorosłych – możesz sobie posolić ;)).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *