Jogurtowo-warzywne placki

Kolejny sposób, aby przemycić trochę warzyw w diecie dziecka 😉 nawet moja mama powiedziała: „Kurczę, bez soli, nawet dobre ci te placki wyszły”. A ja lepszej recenzji dostać nie mogłam 😉

Jogurtowo-warzywne placki (składniki na 5 placków):

  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 papryki,
  • 1 pomidor,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 650;

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i dusić w niewielkiej ilości wody. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę paprykę i pomidora, a następnie dusić do miękkości (musi także odparować woda lub jeśli dodacie jej zbyt dużo, to trzeba ją odlać). Jajko, jogurt i mąkę przełożyć do wysokiego naczynia i wymieszać (najlepiej blenderem) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać warzywa i całość dokładnie wymieszać. Na mocno rozgrzanej patelni uformować placki, a następnie smażyć do zarumienienia z obu stron.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *