Jak ugotować kaszę jaglaną?

Królowa polskich kasz (więcej o kaszach poczytacie tu) jest niemalże ideałem: nadaje się na śniadania, obiady, kolacje, desery, do zup, do sosów, tak naprawdę do wszystkiego. Ale kiedyś ugotowaliście kaszę i niestety – wyszła gorzka. Jak się pozbyć goryczki? To dość prosty zabieg, niemniej jednak mało kto wie, jak ją prawidłowo przygotować.

Pamiętajcie, że kasza jaglana jest BEZGLUTENOWA.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Zagotować wodę w czajniku/garnku. Kaszę najpierw przepłukać zimną wodą dość intensywnie tak, aby wypływała zupełnie czysta woda. Następnie przelać ją jeszcze wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy. Dopiero teraz można kaszę ugotować  w wodzie w proporcji: 2:1 (wody musi być dwukrotnie więcej niż kaszy, czyli przykładowo na jedną szklankę kaszy jaglanej, przypadają dwie szklanki wody) przez ok. 15-20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *