Jajecznica na parze

Menu z drugiego tygodnia –> dostępne tu

Smażenie jest dość kontrowersyjną obróbką kulinarną zwłaszcza, gdy dotyczy małych brzuszków, niedostosowanych do ciężko strawnych potraw. W teorii – można podawać produkty smażone beztłuszczowo niemowlakowi, a w praktyce – skoro mogę podać w innej wersji, to dlaczego z tego nie skorzystać?

Jak zrobić jajecznicę na parze?

Jajka muszą być od szczęśliwych kurek! W garnku zagotować wodę (nie musi jej być dużo, wystarczą 2-3 cm od dna) i doprowadzić do wrzenia. Jajka wbić do rondla lub metalowej miski (muszą one być mniejsze niż garnek z wodą) i ustawić nad gotującą się wodę. Intensywnie mieszać, aż jajka całkowicie się zetną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *