Gofry warzywne BLW

Oprócz bycia muffinkożercą, Maks zrobił się strasznym gofrofanem – dzięki temu zmusił mnie do kombinowania z gofrowym ciastem, dodatkami i formą podania. I tak powstały gofry warzywne, do których natchnęła mnie moja wspaniała Agnieszka (pozdrawiam Was ciepło!), a inspirację czerpałam z przepisu Alaantkowych: „bardzo warzywne placki” (przepis tu). I powiem Wam jedno – wyszły przepyszne, kruche i przede wszystkim zrobiły furorę w kubkach smakowych Młodego.

Można do nich przygotować jakiś sos (pomidorowy, czosnkowy lub jaki wolicie), aczkolwiek polecam dostosować się do preferencji dziecka 🙂

Gofry warzywne BLW – składniki na ok. 7 gofrów:

  • 0,5 cukinii,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia dobrej jakości,
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek,
  • olej rzepakowy do posmarowania gofrownicy;

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Całość: mąkę, proszek do pieczenia, wodę, warzywa i jaja dokładnie wymieszać łyżką. Gofrownicę wysmarować olejem (i przed każdym nałożeniem kolejnej porcji ciasta, ponownie ją smarować), nałożyć na rozgrzaną gofrownicę. I teraz – żeby gofry były chrupiące lepiej jest je potrzymać w gofrownicy nieco dłużej (chyba, że macie gofrownicę naprawdę z wyższej półki). U mnie zazwyczaj, gdy lampka zgasła, trzymałam gofry jeszcze przez około 5-7 minut. Jak wspomniałam wyżej – możecie je podawać z dowolnym sosem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *