Gofry twarogowe

Gofry mają w sobie tę zaletę, że robi się je bardzo szybko, a zawsze przydają się na spacer, wycieczkę lub na wyjazd. Pachną cudownie, a do tego smakują naprawdę niebiańsko – zdecydowanie są to moje smaki!

Osoby na diecie mogą wymienić syrop daktylowy na ksylitol lub erytrol.

Można je podawać ze świeżymi owocami i np. Bieluchem 🙂 chociaż dla mnie są wyśmienite i bez żadnych dodatków.

Gofry twarogowe – składniki na 6 porcji:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 200 g sera twarogowego półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki syropu daktylowego,
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego (polecam Castello z Lidla, ponieważ innych nie używałam, a mogą się one w smaku różnić od siebie),
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego + do posmarowania gofrownicy;

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Ciasto musi mieć konsystencję gęstszą, niż ciasto naleśnikowe. Gofry piec najlepiej na niskim stopniu pieczenia (jeśli nie macie regulacji temperatury, to po prostu musicie pilnować, aby mocno się nie przypiekły).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *