Gofry gruszkowe

Przedstawiam Wam jesienną odsłonę gofrów, w której się absolutnie zakochałam – połączenie mąki owsianej z gruszką zdecydowanie podbiło moje i Maksa podniebienie, który nawet nie dał mi się nacieszyć smakiem – bo sam zjadł 2,5 gofra na drugie śniadanie. Tak więc myślę, że lepszej reklamy Wam nie trzeba – śmigajcie do kuchni, póki mamy sezon na gruszki, a przekonacie się, że naprawdę błyskawicznie się je robi!

Gofry gruszkowe – składniki na 4 gofry:

  • 4 małe gruszki,
  • 1 szklanka mąki owsianej,
  • pół szklanki mleka krowiego 2% tłuszczu,
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 650,
  • 1 łyżeczka dobrej jakości proszku do pieczenia,
  • 1 jajko od szczęśliwych kurek,
  • olej rzepakowy do posmarowania gofrownicy;

Przygotowanie:

Gruszki obrać ze skórki, przekroić na pół i pozbyć się pestek. Wrzucić je do wysokiego naczynia i zblendować na gładki mus. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być gęstsza, niż standardowe ciasto na naleśniki (więc jeśli macie większe gruszki albo inną pojemność szklanek – to możliwe, że będziecie musieli dodać mąki lub mleka, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję). Gofrownica powinna być także mocno rozgrzana oraz najlepiej by było przytrzymać gofry trochę dłużej, niż standardowo pali się lampka w gofrownicy, ponieważ jak te gofry nie są mocno przypieczone, to są bardzo miękkie.

Gofry gruszkowe

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *