Frytki z dyni

Menu z drugiego tygodnia –> dostępne tu

Szybki i banalny przepis na frytki z dyni, jako propozycja jedno z pierwszych posiłków BLW dla niemowląt. Sprawdzi się tutaj idealnie z dodatkiem tłuszczowym – dobrej jakości oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, olejem słonecznikowym, olejem z pestek winogron czy innym. Pamiętajcie jednak, żeby tłuszcz dodawać już po upieczeniu, do lekko ostudzonych frytek.

Frytki z dyni:

Dynię obrać pokroić w ok. 1-1,5 cm słupki. Piekarnik nagrzać do 170 stopni (u mnie grzanie górne). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dynię rozłożyć równomiernie na papierze tak, aby poszczególne części nie nachodziły na siebie. Piec 20-30 min do miękkości, ale zwracać uwagę, żeby dynia zbyt łatwo nie rozpadała się – wtedy będzie trudno dziecku wziąć ją w rękę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *