Daktylowe ciastka bez cukru dla św. Mikołaja

Będzie trochę grzeszniej, będzie trochę mniej zdrowo, ale nadal – bez cukru dla dzieci, za to pysznie, kokosowo i pachnąco 🙂 w sam raz, aby przygotować świętemu Mikołajowi słodką niespodziankę! A do tego szklanka mleka i na pewno pełny energii poleci do kolejnych dzieci, by rozdać im prezenty 😉

Ciastka proponuję robić wspólnie – naprawdę super jest przy tym zabawa, a potem Maluch szczęśliwy, że mógł samodzielnie przygotować małe co nieco dla Mikołaja. Można dodać trochę domowej przyprawy do piernika – myślę, że też doskonale sprawdzi się jako zamiennik pierników.

Daktylowe ciastka bez cukru – składniki na ok. 35 ciastek:

  • 10 daktyli bez pestek,
  • pół kostki masła,
  • 2 łyżki pasty kokosowej (lub 4 łyżki wiórków kokosowych),
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek,
  • pół szklanki mleka w proszku,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka dobrej jakości proszku do pieczenia;

Przygotowanie:

Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na co najmniej 30 min (można także na całą noc). Wodę z daktyli odlać, a je same włożyć do wysokiego naczynia, dodać masło pokrojone w kostkę oraz krem kokosowy (lub wiórki) i całość zblendować na krem. Jajka wbić do miseczki, roztrzepać trzepaczką lub delikatnie ubić, a następnie stopniowo dodawać krem do masy jajecznej. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko w proszku i z całości wyrobić ciasto (można dodawać stopniowo mąkę – chodzi o to, żeby ciasto lekko odchodziło od ręki, ale było jednocześnie lekko klejące). Formować z niego małe kuleczki, układać je na blasze z papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Piec 15-20 min (do zarumienienia) w temp. 190 stopni góra-dół.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *