Ciastka ryżowe z bakaliami

Powoli startujemy z sezonem wakacyjnym, a wraz z nim – z wszelkiego rodzaju wyjazdami, wycieczkami, zwiedzaniem, planowaniem, oglądaniem, wspinaniem się, kąpielą i innymi atrakcjami, które kojarzą nam się z cudownym latem. Ach! Ale trzeba coś zabrać na przekąskę i to najlepiej coś sycącego oraz jednocześnie zdrowego. Zróbcie więc szybko pyszne ciastka ryżowe z bakaliami! Atutem ich jest to, że dość długo zachowują świeżość, są małe (więc nie zajmą dużo miejsca w torebce/plecaku) i smakują wyśmienicie! U nas sprawdzone w górach 😉

Ciastka ryżowe z bakaliami – składniki na ok. 20 ciastek:

  • 100 g ryżu białego,
  • 2 garści suszonej żurawiny bez cukru,
  • 1 garść suszonych śliwek bez pestek i bez substancji konserwujących,
  • 6 łyżek wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 10 suszonych daktyli bez pestek,
  • 2 łyżki roztopionego masła;

Przygotowanie:

Ryż ugotować do miękkości, przełożyć do miseczki. Suszoną śliwkę pokroić w kostkę, dodać do ryżu, następnie dodawać po kolei: żurawinę, wiórki kokosowe, roztopione masło, jogurt i suszone daktyle. Całość zblendować, ale tylko delikatnie – tak, aby nie powstała zupełnie gładka masa. Ręką formować kulki (mniej więcej o średnicy 3-4 cm), spłaszczać je, aby uzyskać formę ciastek i układać na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut, a następnie pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *