Ciastka owsiane ze śliwkami i cynamonem

Skoro mamy teraz sezon na nasze wspaniałe, polskie śliwki, wstyd mi byłoby nie wykorzystać ich w kuchni do wypieków dla wszystkich maluchów. Ale ten przepis szczególnie dedykuję jednej ciastkowej fance – Zazu, która kokosanki (przepis tu) zjada w trybie natychmiastowym. A więc częstujcie się, a mamy delektujcie się pyszną kawą 🙂

Składniki na 14 ciastek:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich (można użyć bezglutenowych),
  • pół szklanki mąki owsianej (można użyć bezglutenowej) ,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia dobrej jakości (można użyć bezglutenowego),
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
  • pół szklanki nasion słonecznika,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 jaja od szczęśliwych kurek,
  • 8 śliwek węgierek,
  • 4 łyżki syropu daktylowego;

Przygotowanie:

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Ze śliwek pozbyć się pestek, pokroić w kostkę. Do jednej miski wrzucić po kolei wszystkie składniki: jaja, płatki owsiane, mąkę owsianą, olej, proszek do pieczenia, cynamon, słonecznik, syrop daktylowy i śliwki. Całość dokładnie wymieszać. Formować małe kulki, a następnie układać je na blasze, lekko spłaszczając, tak aby uzyskały formę ciastek. Piec przez 11 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *