Kruche ciasteczka cytrynowo-kokosowe

Idealne ciastka, to takie, w których zakocha się na pewno cała rodzina – i mama na wiecznej diecie, i Bobo, które jeszcze nie potrafi chodzić. A ich aromat… unosił się jeszcze długo po tym, jak skończyliśmy je wcinać.

Jak zwykle natchnienie znalazłam w rozmowie z koleżankami, kiedy rozmyślałyśmy: co fajnego można jeszcze naszym dzieciakom przygotować?

Te ciastka. Musicie je koniecznie spróbować.

Oczywiście wiem, że trudno podzielić ciasto na 18 porcji 😉 możecie zrobić też je kompletnie inaczej, ale wyliczenia kaloryczne są dla tych, którzy jednak o linię dbają… więc na pewno jakoś sobie poradzą ;)))

Kruche ciasteczka cytrynowo-kokosowe – składniki na ok. 18 ciasteczek:

  • 4 łyżki wiórków kokosowych,
  • otarta skórka z jednej cytryny,
  • 1 szklanka mąki owsianej,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki syropu daktylowego,
  • 1 jajko;

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół. Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, a następnie dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą szczoteczką. Całą skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z wiórkami kokosowymi. Dodać jajko, mąkę, syrop daktylowy i olej. Dokładnie wymieszać łyżką i podzielić na 18 części. Ciasto powinno bardzo łatwo formować się w kulki – jeśli jeszcze się rozpada, można dodać odrobinę mąki owsianej. Uformowane kulki ułożyć na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. Piec 15 minut.

Wartości odżywcze (1 ciastko):

Energia (kcal) 78 kcal
Białko 1,4 g
Tłuszcz 5 g
Węglowodany ogółem 6,5 g
Błonnik pokarmowy 0,9 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *