Buraczane muffinki z wiśniami

Ostatnio na zakupach w moje ręce wpadł extra produkt – burak w proszku. Jako że czasem jestem leniwa i nie mam weny na pieczenie, a następnie robienie puree z buraka – stwierdziłam, że raz na jakiś czas można pójść na łatwiznę i dodać do potraw buraka w proszku. Oczywiście nie zastąpi on wspaniałego, prawdziwego warzywa, ale w przypadku takich potraw jak muffinki, może przydać się, jeśli chcemy trochę urozmaicić muffinki czymś “egzotycznym”. Bo przecież muffinki z burakiem to coś zupełnie nieoczywistego 🙂

Buraczane muffinki z wiśniami – składniki na ok. 12 sztuk:

Część “sucha”:

  • 4 łyżki buraka w proszku (u nas firmy Zdrowe Pola),
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżka dobrej jakości proszku do pieczenia (np. Leckers),
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 łyżki kakao naturalnego bez cukru;

Część “mokra”:

  • 1 szklanka mleka spożywczego 2% tłuszczu,
  • 5 łyżek syropu daktylowego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek,
  • 1,5 łyżki octu winnego jabłkowego;

Dodatkowo:

  • mrożone wiśnie;

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni góra-dół. Mleko wymieszać z octem winnym i odstawić na ok. 5 minut. W międzyczasie mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać kakao, buraka w proszku i dokładnie wymieszać. Do mleka i octu dodać jaja, syrop daktylowy i olej rzepakowy, całość dokładnie wymieszać. Część suchą i mokrą połączyć tak, aby nie było grudek. Ciasto nakładać do silikonowych formek na muffiny do 1/4 wysokości, do środka włożyć 3-4 wiśnie, a następnie wypełnić foremki do ok. 3/4 wysokości. Można na wierzchu jeszcze ułożyć po kilka wiśni. Piec 25-30 minut (w zależności od piekarnika – u nas idealne było po 25 minutach).

buraczane muffinki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *