Bananowe mini serniczki

A jak zostanie Wam kiedykolwiek odrobina dobrego twarogu sernikowego – to polecam mini serniczki z bananem. Alternatywa dla mniej słodkich kokosowych mini serniczków (przepis tu), a na pewno przypadną do gustu wszystkim tym, którzy lubią słodkie. I jak pachną! Zrobiłam je z myślą, że będzie na kilka dni – na przekąskę dla Męża do pracy, dla Maksa na jutrzejsze śniadanie, a tu cóż – został pusty talerz.

Możecie je także robić w foremkach na muffiny – również świetnie wychodzą.

Śpieszmy się kochać mini serniczki, tak szybko znikają!

Bananowe mini serniczki – składniki na ok. 9 tartaletek:

  • 400 g mielonego twarogu,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 banany,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu;

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Twaróg, żółtka, cynamon i banany zblendować, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Pianę białkową przełożyć do powstałej masy twarogowej i całość delikatnie wymieszać łyżką, do połączenia się składników.  Przelać do silikonowych tartaletek. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 10 min. Potem piekarnik wyłączyć (nie otwierać!), a mini serniczki pozostawić do ostygnięcia. A one pięknie wyrosną, ale potem opadną – masa po prostu musi się zestoić.

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 98 kcal
Białko 9,5 g
Tłuszcz 2,9 g
Węglowodany ogółem 9,2 g
Błonnik pokarmowy 0,7 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *