Wegeburgery marchewkowo-jaglane dla dzieci – inspirowane Jadłonomią

Zainspirowana pysznymi wegeburgerami, które są hitem znanego bloga “Jadłonomia“, postanowiłam trochę przerobić przepis, aby i mój 7-miesięczny bobas mógł skosztować pysznych kotlecików 🙂 Wyszły oczywiście przepyszne, jak zwykle, a wymagały zaledwie kilku drobnych zmian. Polecam dla Małych i dużych, którzy chcą znaleźć alternatywę dla mięsnych kotletów w swoim jadłospisie.

Wegeburgery marchewkowo-jaglane – przepis na około 15 sztuk:

  • 2 szklanki startej marchewki,
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • ½ szklanki prażonego słonecznika – UWAGA! Słonecznika po uprażeniu należy zmielić np. w młynku do kawy,
  • 1 czerwona cebula,
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki kolendry,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • łyżeczka suszonego imbiru,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu;

W przepisie został pominięty sezam – gdyż jeszcze nie wprowadziłam go do diety mojego dziecka, sos sojowy – z oczywistych względów oraz sól i chili. W związku z tym, że zmieliłam pestki słonecznika – nie dodałam też mąki, która jest w oryginalnym przepisie – aby wegeburgery nie wyszły za suche.

Przygotowanie:

Wykonanie jest banalnie proste bo wszystkie składniki należy wymieszać – najlepiej rękami. Uformować płaskie burgery. Piec przez około 20-30 min  w temperaturze 200 stopni. Dobrze jest w trakcie pieczenia przewrócić je na drugą stronę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *