Muffinki jabłkowo-kokosowe BLW

Kocham kokos i kocham jabłka. A jak połączyć odrobinę egzotyki z naszym polskim, pysznym owocem? A przykładowo można zrobić muffinki 😉 tradycyjnie już – dla dorosłych lepiej zrobić z mąką pełnoziarnistą, a dzieciaki mogą jeszcze wcinać z tortową. A teraz już bez zbędnego gadania – smacznego!

Składniki na 13 muffinek:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej lub mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki syropu daktylowego,
  • 2 jabłka,
  • 1 łyżeczka dobrej jakości proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki wody źródlanej;

Przygotowanie:

 Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół. Jabłka obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych. Jedno jabłko pokroić w kostkę, drugie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, dodać jaja, wodę , syrop daktylowy i dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć: mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, a następnie przełożyć do wcześniej przygotowanej masy jabłkowej i dokładnie połączyć. Ciasto nakładać do silikonowych form na muffinki do ok. 3/4 wysokości. Piec 30 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *