Kasza bulgur ze szparagami i cukinią

To nasza ostatnia szparagowa propozycja, póki jeszcze możemy to warzywo znaleźć na straganowych stoiskach. Bardzo szybkie, bardzo proste i jednocześnie – wykorzystujące same fajne, wegetariańskie produkty 🙂 na pewno zasmakują lubiącym kaszę Maluchom – u nas bulgur i w tej formie zrobił furorę.  Wcinajcie na zdrowie, bo następne szparagi będą dopiero za rok 🙁

A dla ciekawskich i dociekliwych – zapraszam do poczytania o szparagach tutaj.

Kasza bulgur ze szparagami i cukinią – składniki na 3 porcje (w tym jedna dziecięca ;)):

  • pęczek szparagów,
  • 10 suszonych pomidorów (takich bez oleju),
  • 1,5 woreczka kaszy bulgur,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • szczypta liści limonki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;

Przygotowanie:

Kaszę bulgur ugotować w wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu (jeśli dziecko nie będzie jadło – można dodać sól do smaku). Szparagi złamać w odpowiednim miejscu, pokroić w kostkę. Podsmażyć chwilę na oleju rzepakowym. Cebulę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, cukinię zetrzeć na tarce – dodać do szparagów. Chwilę smażyć. Dodać ugotowaną kaszę bulgur i liście limonki, a następnie dokładnie wymieszać. Jajko wbić do miseczki, dokładnie roztrzepać, zalać nim kaszę i warzywa. Chwilę smażyć, aby jajko się ścięło.

Wartości odżywcze (1 porcja – jeśli  nie liczymy tutaj Malucha):

Energia (kcal) 498 kcal
Białko 22 g
Tłuszcz 10,3 g
Węglowodany ogółem 67 g
Błonnik pokarmowy 22,8 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *