Owsianka z truskawkami i awokado

Dzieci owsiankowe to na pewno Mamy szczęśliwe – bo przecież daje to tyyyyyle możliwości przygotowania prostego, szybkiego śniadania – w sposób klasyczny i nieklasyczny. Ja dzisiaj proponuję wersję z awokado – chociaż i truskawki, i awokado to owoce, to jednak myślę, że jest to dość niestandardowe połączenie 🙂 Mały zajadał się, aż uszy mu się trzęsły – więc polecam i Wam, żeby trochę “dobrego tłuszczu” przemycić dziecku do posiłku (więcej o awokado poczytacie tu).

Owsianka z truskawkami i awokado – przepis na 1 porcję:

  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (mogą być bezglutenowe);
  • 1/4 szklanki mleka spożywczego bądź napoju roślinnego;
  • 3-4 truskawki mrożone lub świeże (w sezonie);
  • 1 plaster awokado – grubości około 0,5 cm;
  • ewentualnie 1/2 łyżeczki wiórek kokosowych – ważne, aby były bez substancji konserwujących.

Przygotowanie:

1. Truskawki rozmrozić i pokroić w kostkę, awokado również pokroić w drobną kosteczkę.

2. Do garnuszka wlać mleko, dodać płatki owsiane, truskawki i awokado i wiórki kokosowe – jeśli je dodajemy. Gotować wszystko około 2-3 min.

Owsianka z truskawkami i awokado

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *