Kokosowe ciasteczka z mąki ryżowej

– Moje dziecko uwielbia chrupki kukurydziane.

– A moje dziecko kokosowe ciasteczka.

– Jak to? Dietetyk daje ciastka?

A no daje 😉 i to własne, upieczone w 20 min – czyli tyle ile zajmuje pójście do sklepu i kupienie chrupek kukurydzianych. Więc polecam – bardzo łatwo się je robi, a można je zabrać wszędzie – jako przekąskę na spacer, do sklepu czy w podróż.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki ryżowej,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki syropu daktylowego;

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni góra-dół. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtko rozmieszać i powoli dodawać do białek (dosłownie po kilka kropli), tak samo postępować z syropem daktylowym, ciągle miksując. Dodać mąkę ryżową, ponownie miksować na wolnym obrotach. Wymieszać delikatnie łyżką z wiórkami kokosowymi. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formować okrągłe placki. Piec około 10-11 minut (u mnie 11 minut) – najlepiej kontrolować stopień zarumienienia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *