Domowy przecier pomidorowy lub pomidory w słoiku na zimę

Bardzo często w przepisach z dodatkiem pomidorów, korzystamy z tych w puszce. Ja do tej pory też głównie tak robiłam, szczególnie poza sezonem – czyli w okresie zimowym, kiedy pomidory są drogie i często pozbawione smaku.

Ale ostatnio wpadłam na genialny pomysł. Przecież można je sobie przygotować samemu! Wystarczy kupić w sezonie pyszne pomidory (z jakiegoś dobrego źródła – na targu, na straganie lub po prostu zabrać babci z ogródka ;)), przygotować słoiki, zapasteryzować i cieszyć się pysznymi domowymi przetworami, które, tak jak te puszkowe, bez problemu przezimują w naszej spiżarni 🙂

Jedyne co nam trzeba to to warzywo w ilości hurtowej (chociaż wiem, że to owoc ;)) – nie dodaję do nich żadnych przypraw po to, aby były „uniwersalne” w smaku. Nadadzą się więc też dla niemowlaków jako początek rozszerzania diety (np. do makaronu lub ryżu jako domowy przecier pomidorowy czy sos) i dzieci. Starsze dzieci i dorośli mogą potem sobie je dowolnie przyprawiać – najlepiej ziołami oczywiście 🙂

Przygotowanie:

  1. Pomidory należy sparzyć i pozbawić skórki.
  2. Przygotować słoiki – wyparzyć je.
  3. Zagotować wodę w garnku do pasteryzacji.
  4. Pomidory pokroić w cząstki i wrzucić do drugiego garnka. Gotować około 30 min.
  5. Po tym czasie odcedzić  miąższ od soku (soku nie wylewać!) (dla niemowląt lub na przecier należy jeszcze miąższ przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek) i wlać go do słoików do 4/5 wysokości. Dolać soku.
  6. Pozostały sok wlać do oddzielnego słoika – będzie na pomidorówkę! 🙂
  7. Wszystkie słoiki dobrze zakręcić i włożyć do garnka z gotującą wodą. Woda powinna sięgać min. 3/4 wysokości słoika. Pasteryzować ok. 15-20 min. Po tym czasie słoiki wyjąć, jeszcze raz dokręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Ot, cała filozofia! A przez jesień i zimę będziemy mieli kawałek lata zamknięty w słoiku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *