O NAS

Jesteśmy ławkowymi przyjaciółkami-dietetykami. Nasza strona powstała z miłości do zdrowego stylu życia oraz chęci dzielenia się z Wami naszą wiedzą i doświadczeniem – zdobytą na studiach, kursach, konferencjach czy najzwyczajniej w gabinecie, podczas rozmowy i terapii naszych pacjentów. Zajmujemy się głównie DIETETYKĄ KLINICZNĄ – żywieniem w jednostkach chorobowych, takich jak:

  • nadwaga lub otyłość,
  • nadciśnienie tętnicze krwi,
  • cukrzyca (typu 1 i 2), zaburzenia gospodarki węglowodanowej, insulinooporność,
  • hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia, dyslipidemia mieszana,
  • dna moczanowa,
  • celiakia,
  • alergie i nietolerancje pokarmowe,
  • choroby autoimmunologiczne (np. reumatoidalne zapalnie stawów, Hashimoto,
  • choroby tarczycy (nadczynność tarczycy, niedoczynność tarczycy)
  • choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • choroby wątroby,
  • choroby przewodu pokarmowego (refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody żołądka i/lub dwunastnicy, zespół jelita drażliwego (IBS)),
  • oraz inne (zapraszamy do kontaktu)

Szczególną opieką i troską obejmujemy także tych najmłodszych czy młodzież, kobiety ciężarne i karmiące piersią oraz sportowców.

A teraz co nieco o NAS 🙂

13493267_1259404350759924_858366215_oWitajcie! Nazywam się Ada Nowakowska-Poźniak. Jestem dietetykiem klinicznym z pasji i wykształcenia – ukończyłam studia licencjackie oraz magisterskie na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, na kierunku dietetyka.  Ale bycie dietetykiem to nie tylko układanie diet czy zaleceń żywieniowych. To wielka pasja, chęć niesienia pomocy drugiemu człowiekowi, zmiana jego życia na LEPSZE – w tym także jego myślenia o diecie. Ciągle staram się poszerzać swoją wiedzę – dietetyka to trochę raczkująca dziedzina medycyny, dlatego też wymaga ciągłego poszerzania naszych kwalifikacji zawodowych. To co piszę, upubliczniam i przekazuję Wam oraz moim pacjentom dzisiaj – może być nieaktualne jutro. Aktualnie mieszkam i działam w Poznaniu i okolicach. Od zawsze lubiłam pisać. Opowiastki, opowiadania, wiersze, a potem już trochę na poważniejsze tematy, kiedy zaczęłam studiować dietetykę. Dlatego tutaj odpowiadam głównie za dział PORADNIKI. Po dietetycznych godzinach pstrykam amatorsko fotki samolotom. I czytam książki albo jak mówią moi przyjaciele: „pożeram książki”.

                             Przyszła kolej na mnie. Nazywam się Anna Podgórska – Seroka i z dumą oznajmiam Wam, że także jestem dietetykisnapchat-6725066099551911665em. Na ten kierunek trafiłam trochę przypadkiem, nie myśląc o tym jak ważna jest rola dietetyka w naszym społeczeństwie. Dieta = odchudzanie = szczupła sylwetka – tak, tak – dość powierzchownie traktowałam swój przyszły zawód. Studia I stopnia skończyłam na SGGW i tam wpadłam jak śliwka w kompot. Zrozumiałam, że jako dietetyk mam ogromne pole manewru, dzięki czemu mogę pomagać ludziom. Tak dokładnie to Wam moi przyszli pacjenci. Tytuł magistra obroniłam w 2014 roku na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, a w między czasie skończyłam podyplomówkę z psychodietetyki. Swoją wiedzę stale pogłębiam bywając na różnych ciekawych kongresach i konferencjach. Kochani, dieta to styl życia, a na dłuższą metę to takie być albo nie być. Przekonuję się o tym codziennie w swojej pracy. Widzę, jak bardzo można zmienić czyjeś życie i zadbać o zdrowie. „Przez żołądek do serca” nabrało dla mnie nowego znaczenia. Pasję do dietetyki łączę z pasją do smacznego jedzenia, oczywiście w kuchni. Uwielbiam eksperymentować i muszę przyznać, że czasem coś z tego wychodzi. Prywatnie od niedawna jestem szczęśliwą mężatką oraz ogromnym miłośnikiem zwierząt.

Hej! Nazywam się Dominika Łuczak. Podobnie jak Ada i Ania, również jestem absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i magistrem dietetyki. Czynnie uprawiam swój zawód, który nie tylko wzbogaca mnie o nowe doświadczenia, ale także przynosi wiele przyjemności. Oprócz pracy, dietetyka jest dla mnie wielką pasją i przygodą. W wolnych chwilach, nie tylko staram się dokształcać na kursach, szkoleniach czy konferencjach, ale też zdobywać doświadczenie, między innymi eksperymentując w kuchni. Dzięki połączeniu wiedzy teoretycznej i praktyki, śmiało mogę stwierdzić, że zdrowa i urozmaicona dieta, może być prostą i tanią receptą na zdrowie! Moim życiowym mottem dietetycznym jest głoszenie wszem i wobec, że dieta to styl życia, a nie sam proces odchudzania, tak jak jest to zazwyczaj postrzegane, a jedzenie to czynność, którą należy celebrować i z czego należy czerpać same przyjemności.