Pieczone warzywa z kurczakiem w suszonych pomidorach i mozzarelli

Lubię wszystkie formy pieczonych warzyw, a już tym bardziej, gdy mają dobre towarzystwo w postaci czosnku i słodkiej papryki. W tej wersji jest fajna zarówno dla dzieciaków zaczynających przygodę z BLW (można wtedy warzywa obrać), jak i dla starszych, którzy lubią formę “frytek”, a same ziemniaki już się trochę znudziły.

Ale jeśli jesteś na diecie, a masz ochotę poszaleć… to zdecydowanie jest też to przepis dla Ciebie 🙂

Pieczone warzywa z kurczakiem w suszonych pomidorach – składniki na dwie porcje:

Pieczone warzywa:

  • 1 papryka,
  • 4 ziemniaki,
  • 200 g batatów,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;

Kurczak w suszonych pomidorach i mozzarelli:

  • 1 pierś z kurczaka bez skóry,
  • 4 suszone pomidory w oleju,
  • ok. 3/4 kulki mozzarelli (75 g);

Przygotowanie:

1. Pierś z kurczaka lekko rozbij, dopraw, pokrój na plastry (ja pokroiłam w “talarki”, w poprzek. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

2. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, posyp nimi pokrojoną pierś z kurczaka.

3. Mozzarellę pokrój w plastry, ułóż na piersi z kurczaka.

4. Bataty, ziemniaki i paprykę umyj, a następnie każde warzywo pokrój w paski. Dopraw całość czosnkiem, papryką i olejem.

5. Wszystko razem piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem ok. 25-30 min.

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia (kcal) 630 kcal
Białko 59 g
Tłuszcz 18 g
Węglowodany ogółem 52 g
Błonnik pokarmowy 8,4 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *