Kurczak w kremowym sosie curry z pieczarkami

Zdecydowanie uwielbiam kaszę orkiszową w takim wydaniu – curry z mlekiem kokosowym dogadują się jak z pomidory z bazylią, jak naleśniki z dżemem i jabłko z cynamonem! Takie klasyczne zestawienie pobiło nasze podniebienia – na pewno zagości u nas na dłużej! 🙂 Pamiętajcie tylko, a by wybrać mleko kokosowe z dobrym składem (gdzie będzie ekstrakt z kokosa i woda, np. Real Thai, Aroy-D, enerBIO).

Kurczak w kremowym sosie curry z pieczarkami – składniki na jedną porcję:

  • 6 łyżek kaszy orkiszowej (78 g),
  • 4 duże pieczarki,
  • 100 g mięsa z piersi indyka,
  • 3 łyżki mleka kokosowego w puszce (z dobrym składem),
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka curry (najlepiej domowego, bez soli),
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • opcjonalnie (jeśli nie dla dzieci) szczypta soli;

Przygotowanie:

1. Pokrój mięso w kostkę. Wymieszać z curry.
2. Pokrój drobno cebulkę, przeciśnij czosnek przez praskę. Podsmaż na oleju.
3. Pokrój pieczarki i dodaj do cebuli i czosnku. Duś przez kilka minut (możesz dodać odrobinę wody).
4. Dodaj mleczko kokosowe i mięso. Dopraw potrawę.
5. Wymieszaj z makaronem i udekoruj bazylią.

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia (kcal) 515 kcal
Białko 35 g
Tłuszcz 16 g
Węglowodany ogółem 56 g
Błonnik pokarmowy 5,6 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *