Chili con carne

Dzisiaj wersja obiadowa – dla tych łakomczuchów na diecie, którzy twierdzą, że “odchudzanie = głód” oraz dla tych, którym nie chce się gotować 20 potraw, a wolą przygotować coś pod kubki smakowe całej rodziny. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe do zapakowania – można je więc zabrać do pracy, na uczelnię lub do szkoły (jeśli mamy dostęp do mikrofalówki).

W wersji dla dzieci standardowo trzeba pominąć sól, ale także chili (chyba, że dziecko jest już starsze i lub ostre dania) i paprykę wędzoną (powinno ograniczać się produkty wędzone w diecie dziecka). Pamiętajcie też, że Wasze dziecko musi sobie już radzić z większymi kawałkami typu fasola, dlatego też proponowałabym dawać to danie już odrobinę starszym dzieciom (chyba, że zblendujecie lub rozgnieciecie fasolę).

Chili con carne – przepis na dwie porcje:

  • 200 g passaty pomidorowej,
  • 10 łyżek czerwonej fasoli konserwowej z puszki (200 g),
  • 10 łyżek kukurydzy konserwowej z puszki (150 g),
  • 1 czerwona papryka,
  • 6 łyżek ryżu brązowego (dla dziecka można przygotować inny ryż – biały lub basmati),
  • 200 g mięsa mielonego z indyka (lub jeśli ktoś woli – może być z łopatki wieprzowej),
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka czosnku granulowanego,
  • pół łyżki słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki suszonej papryki wędzonej (w wersji dla dziecka – doprawiamy po odłożeniu porcji dla Malucha),
  • pół pęczka natki z pietruszki,
  • szczypta chili (w wersji dla dziecka – doprawiamy po odłożeniu porcji dla Malucha)
  • opcjonalnie sól (w wersji dla dziecka – doprawiamy po odłożeniu porcji dla Malucha), pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Mięso zmiel i podduś na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą i papryką.
2. Zalej pomidorami, dodaj fasolę i kukurydzę.
3. Dopraw delikatnie pieprzem, słodką papryką, czosnkiem, dodać posiekaną natkę z pietruszki. Jeśli robisz także dla dziecka, to porcję przelej do miseczki, a dopiero potem dopraw chili i wędzoną papryką.
4. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podawaj z chili con carne.

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia (kcal) 591 kcal
Białko 34 g
Tłuszcz 16,6 g
Węglowodany ogółem 67,2 g
Błonnik pokarmowy 15,9 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *