Placki w takiej odsłonie – mocno ziołowe, z nutką natki z pietruszki – na pewno zasmakują Wam bardziej niż zwyczajne placki z warzywami. Możecie je zjeść zarówno na śniadanie, jak i na kolację – bo na pewno przygotujecie je w kilka minut, a wracać do nich będziecie jeszcze setki razy 🙂
Placki będą również idealne dla osób na diecie bezglutenowej.
Placuszki cukiniowo-marchewkowe z serkiem wiejskim – składniki na ok. 12 placuszków, sugerowane 2 porcje:
- cukinia, obrana – 250 g
- marchew, obrana – 90 g
- jajko – 55 g – 1 szt
- serek wiejski – 200 g
- mąka kukurydziana – 70 g
- mąka ziemniaczana – 15 g
- olej rzepakowy – 10 ml
- Zioła: suszona natka pietruszki: 0,5 łyżeczki; sól, pieprz – do smaku; papryka słodka mielona – 0,5 łyżeczki; opcjonalnie zioła dalmatyńskie – 0,5 łyżeczki.
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać, wydrążyć miękki środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchew obrać, zetrzeć na małych oczkach. Do warzyw dodać jajko, serek wiejski oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i suszoną albo świeżą natkę pietruszki. Można też dodać zioła dalmatyńskie. Wymieszać dokładnie powstałą masę. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Usmażyć ok 12 placuszków po 50 g. Świetnie smakują np. z sosem ajwar.