Placuszki cukiniowo-marchewkowe z serkiem wiejskim

Placki w takiej odsłonie – mocno ziołowe, z nutką natki z pietruszki – na pewno zasmakują Wam bardziej niż zwyczajne placki z warzywami. Możecie je zjeść zarówno na śniadanie, jak i na kolację – bo na pewno przygotujecie je w kilka minut, a wracać do nich będziecie jeszcze setki razy 🙂

Placki będą również idealne dla osób na diecie bezglutenowej.

Placuszki cukiniowo-marchewkowe z serkiem wiejskim – składniki na ok. 12 placuszków, sugerowane 2 porcje:

  • cukinia, obrana – 250 g
  • marchew, obrana – 90 g
  • jajko – 55 g – 1 sztPlacuszki cukiniowo-marchewkowe
  • serek wiejski – 200 g
  • mąka kukurydziana – 70 g
  • mąka ziemniaczana – 15 g
  • olej rzepakowy – 10 ml
  • Zioła: suszona natka pietruszki: 0,5 łyżeczki;  sól, pieprz – do smaku;  papryka słodka mielona – 0,5 łyżeczki;  opcjonalnie zioła dalmatyńskie – 0,5 łyżeczki.

Sposób przygotowania:

Cukinię obrać, wydrążyć miękki środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchew obrać, zetrzeć na małych oczkach. Do warzyw dodać jajko, serek wiejski oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i suszoną albo świeżą natkę pietruszki. Można też dodać zioła dalmatyńskie. Wymieszać dokładnie powstałą masę. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Usmażyć ok 12 placuszków po 50 g. Świetnie smakują np. z sosem ajwar.

Wartości odżywcze (1 porcja – 6 placków):

Energia (kcal) 366 kcal
Białko 18,7 g
Tłuszcz 14 g
Węglowodany ogółem 41 g
Błonnik pokarmowy 7 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *