Pełnoziarniste placuszki z serkiem wiejskim

Chyba jak każdy – lubię jeść pieczywo, ale tak codziennie, bez żadnych odstępstw, ciągle to samo? To nie dla mnie, a tym bardziej, że śniadanie jest moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia – musi więc być inne, urozmaicone i piekielnie dobre! Więc poza pieczywem, owsiankami i innymi mlecznymi propozycjami, nadszedł czas na placuszki – i to nie byle jakie, bo z serkiem wiejskim. I przede wszystkim: przy takim śniadaniu nie może być nudno. Same placki nic nie wniosą do naszego codziennego jadłospisu. Dlatego polecam Wam podawać je ze świeżymi owocami – u mnie akurat z nektarynką i pomarańczą. Jedliście kiedyś takie? Nie? To śmiało zapraszam do wypróbowania!

Pełnoziarniste placuszki z serkiem wiejskim (składniki na 2 porcje – 12 placuszków):

  • serek wiejski – kubeczek – 200 g,
  • mąka pszenna pełnoziarnista –  – 75 g – 5 łyżek,
  • jajko – 55 g – 1 sztuka,
  • ksylitol – 15 g – 2 łyżeczki,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka – 10 ml;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jajko wbić do miski i roztrzepać, dodać serek wiejski, mąkę i ksylitol. Wszystko dokładnie wymieszać. Usmażyć placuszki (powinno być ok. 12 szt) na niewielkiej ilości tłuszczu. Owoce pokroić. Podawać razem z placuszkami.

Wartości odżywcze (1 porcja – 6 placuszków):

Energia (kcal) 385 kcal
Białko 19 g
Tłuszcz 13,9 g
Węglowodany ogółem 42 g
Błonnik pokarmowy 4 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *