Makaron z jajkiem i warzywami – szybkie śniadanie

Dzisiejszy poranny śniadaniowy przepis – trochę w innej wersji, mniej klasycznej, niż dotychczas 🙂

Śniadanie, którego przygotowanie nie kradnie nam bezcennego porannego czasu jest śniadaniem idealnym. Nie wiem jak Wy, ale ja śpię maksymalnie długo i zazwyczaj mam dokładnie rozplanowany czas na każdą poranną czynność. Jestem też typem człowieka, który lubi codziennie jeść co innego na rozpoczęcie dnia. Zazwyczaj przeplatam sobie śniadania słodko-wytrawne. W mojej kuchni królują owsianki, jajka pod różną postacią, twarogi z domowymi konfiturami, pasty warzywne itp. Ale w związku z ograniczonym czasem, te śniadania są proste i szybkie w przygotowaniu. I taki też przepis mam dla Was dzisiaj.

PS. makaron gotuje w trakcie make up’u 🙂

Makaron z jajkiem i warzywami – składniki na jedną porcję:

  • jaja – 2 sztuki,
  • dowolny makaron pełnoziarnisty – 0,5 szklanki,
  • cukinia – 1/3 małej cukinii – ok. 80 g,
  • papryka – 1/3 sztuki –  ok. 80 g,
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka,
  • sól, pieprz – do smaku;

Przygotowanie:

Makaron ugotować al-dente. Warzywa oczywiście umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć chwilę paprykę i cukinię, następnie dodać makaron oraz wbić jajka.  Wymieszać i smażyć do pożądanej preferencji ścięcia jaj.

Można polać dobrej jakości ketchupem (jak wybrać ketchup – przeczytacie tu) albo innym sosem, np. domowym 🙂  Ja jestem maniaczką sosów pomidorowych, więc dodałam własnej roboty ketchup 🙂

PS 2. Nie musicie się trzymać dokładnych gramatur warzyw. Oczywistą oczywistością jest, że im więcej tym lepiej, bo zdrowiej 🙂

Smacznego!

Wartość odżywcza (1 porcji):

Energia (kcal) 367 kcal
Białko43,2 20,6 g
Tłuszcz 17,1 g
Węglowodany ogółem 29 g
Błonnik pokarmowy 6,2 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *