Kotlety soczewicowo-jaglane z sałatką z serem twarogowym

Trochę mniej oczywista propozycja obiadowa – kotlety soczewicowo-jaglane podane z sałatką z serem twarogowym. Coś bez mięsnego, a jeśli zamiast sera twarogowego, dacie tofu – to otrzymacie całkowicie wegańską wersję tego dania 🙂

Kotlety soczewicowo-jaglane z sałatką z serem twarogowym:

Kotlety soczewicowo-jaglane – składniki na ok. 6 kotletów (2 porcje):

  • 1 cebula,
  • 7 łyżek kaszy jaglanej,
  • 4 łyżki nasion soczewicy czerwonej,
  • 1 łyżka mąki orkiszowej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku;

Przygotowanie:

1. Ugotuj soczewicę i kaszę jaglaną.
2. Posiekaj drobno cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Zmiksuj składniki razem z ulubionymi przyprawami, np solą, pieprzem, tymiankiem.
4. Uformuj kotleciki i posmaruj małą ilością oleju.
5. Piecz w nagrzanym piekarniku – do 200 stopni z termoobiegiem ok. 25-30 min.

Sałatka warzywna z serem twarogowym- składniki na dwie porcje:

  • 1 pomidor,
  • pół upakowania sera twarogowego półtłustego (100 g),
  • 2 małe ogórki,
  • pół cebuli,
  • 3 liście sałaty lodowej,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki octu winnego jabłkowego;

Przygotowanie:

1. Porwij sałatę na kawałki.
2. Pokrój pomidora, ogórka, cebulę, ser.
3. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
4. Podaj z serem twarogowym.

Wartość odżywcza 1 porcji kotletów soczewicowo-jaglanych:

Energia (kcal) 330 kcal
Białko 13 g
Tłuszcz 7,5 g
Węglowodany ogółem 50 g
Błonnik pokarmowy 5 g

Wartość odżywcza 1 porcji sałatki z serem twarogowym:

Energia (kcal) 230 kcal
Białko 21 g
Tłuszcz 10 g
Węglowodany ogółem 12 g
Błonnik pokarmowy 3 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *