Omlet ze szpinakiem i papryką

Zawsze powtarzam:

– Nie wiesz co szybkiego zrobić na śniadanie? Zrób omleta!

Cała omletowa filozofia jest szybka i prosta, a mimo to tak rzadko wpadamy na to, aby stanowiły one pyszne i zdrowe śniadanie. Dlatego dzisiaj propozycja na warzywny omlet ze szpinakiem i papryką – w sam raz na raz! Nada się on także dla dzieci – jeśli jednak boicie się skórki z papryki, to zawsze możecie się jej pozbyć. Maluchom na pewno zasmakuje – a i trochę szpinaku będzie, dla nadania świetnego, wiosennego kolorku 😉

Omlet ze szpinakiem i papryką – przepis na 2 porcje – z jednej patelni:

  • jaja – 4 sztuki,
  • szpinak – 1 garść – 25 g,
  • papryka – 1 sztuka – 140 g,
  • cebula – 1/2 sztuki – 50 g,
  • olej rzepakowy –  1,5 łyżki – 15 ml,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku;

Przygotowanie:

Cebulę pokroić drobno, paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Jajka roztrzepać w większej miseczce, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Szpinak umyć i pozbawić ogonków.

Do miseczki z roztrzepanymi jajkami dodać podsmażoną cebulkę i paprykę oraz świeży szpinak. Wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i wylać masę jajeczną. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu aż jajka na wierzchu będą ścięte. Nie ma potrzeby przekręcania omletu.

Gotowy omlet posypać szczypiorkiem. Smacznego!

Wartości odżywcze (1 porcji):

Energia (kcal) 270 kcal
Białko 16,1 g
Tłuszcz 19 g
Węglowodany ogółem 5,7 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *